Lepelstraat een beetje vroeger deel 6

lepelstraat een beetje vroeger  huizen woningen

Gebouwen en straten in Lepelstraat. Het verenigingsleven en cafe's.
Pastoors en foto's van de kerk, pastorie en het nonnenklooster.
Fanfare St Antonius met drumband en majorettes.
Het begin van de carnaval en de boerderij van van Dorst.

Lepelstraat.com


Bakker Verschuuren

Bakkerij Verschuren, broodjes kadetjes krentenbrood en snoepwinkel. Het woonhuis met winkel en bakkerij van bakker Verschuren aan Kerkstraat 66. Aan de rechtse kant is de stoffenwinkel van Fons Theuns te zien. Hij was ook koster te Lepelstraat.

boerderij van Dorst

De boerderij van van Dorst op de hoek van het Vossepad met het Vagevuur gezien vanuit het Vossepad. Kenmerkend het rietendak. Achter de schuur een brandvijver.vagevuur van dorst boerderij

Nogmaals de boerderij van van Dorst maar nu gezien vanuit het Vagevuur. Rechtsaf na de boerderij ga je dan het Vossepad in. Het rode huisje werd ook gebruikt als W.C. In de tuin heerlijke kersen aan deze prachtige bomen.

De Pink Brouwers

Het woonhuis met de fietsenwinkel van Giel Brouwers (de Pink) aan de Kerkstraat 68. Tevens met benzinepomp voor auto's en ééntje voor brommers op de werf. Hiervoor had zijn vader hier al een koperslager en rijwielherstelbedrijf.


De druiventros

Café de Druiventros aan de Kerkstraat van Hein en Anna van Tilbeurgh. Later uitgebaat door zijn zoon Miel met zijn vrouw Cor. Met de kermis was het hier altijd een gezellige drukte. De electronica's uit St. Willebrord speelde hier als eerste de Vogeltjesdans. Er waren ook veel verenigingen gevestigd, zoals de visclub, de Waterkant.

Familie van den Enden

1965 de Familie van den Enden 25 jaar getrouwd. Poseren hier voor het cafe de Druiventros bij Emiel van Tilbeurgh.
vlnr. Roos van den Enden - Adrie van den Enden - Toon van den Enden - Leo Adriaansen - Kees Adriaansen - Cor van den Enden - Sjan van den Enden - Zittend Hendrik van der Heijden en ?


Boerderij in Lepelstraat afgebrand

De brand van de schuur bij Hoeve het Slot van de familie Bogers. Zoon Frank was letterlijk de aanstichter van dit leed, dat zich voltrok in 1959.

hoeve t slot schuur in brand

V.l.n.r. achter, Jaantje van Eekeren (dienstmeid) Paul van Tillo Peter Bogers en Willen Par.
Voor links weet ik niet meer, dan ik (de brandstichter) met mijn vader Gommert Bogers (met sigaar) en Edward Bogers en helemaal voor Leon Bogers.

Het relaas van de brand. Dat weet ik nog wel dat Willem Par (van de, lieten we weg) bij ons op Hoeve 't Slot werkte. Toen ik in september 1958 de schuur in de fik stak, rende ik als een haas naar buiten. En wie kwam ik tegen bij het hondenhok, jawel Willem Par. We keken elkaar een beetje schielijk aan, en ik vluchtte naar binnen. Even later schoten er 2 grote vlammen door het rieten dak van de monumentale schuur. Ik stond in de slaapkamer en zei tegen mijn moeder, “dat heeft Pauw gedaan”. Met Pauw bedoelde ik Paul van Tillo, die was ook knecht op de boerderij. Ik viel gelijk door de mand, want Pauw was achter in het Glymes suikerbieten aan het wieden.
Tot overmaat van ramp was het ook de verjaardag van mijn vader Gommert Bogers. De tafel was keurig gedekt. Het tafelkleed 3x gestreken en het beste servies werd tentoongesteld met zilveren kandelaars. Daar men bang was dat de vlammen zouden overslaan naar het woonhuis, pakten ze het tafelkleed aan de punten vast en werd het hele serviesgoed met laken zo buiten in de tuin gedeponeerd. De schuur brandde in een mum van tijd tot de grond toe af. ’s Morgens hadden ze nog het laatste pak stro binnen gereden en de schuur zat aan de nok vol met stro en hooi. Inclusief wagens, bespanning en ander rollend materieel. Op bijgaande foto het materiaal hok, bij de bouw van de nieuwe schuur. Ondergetekende Frank Bogers.


klassefoto meester Jadot

Ingezonden Chris Heynen mei 2020: Bijgaand een foto die ik aantrof in de archiefdoos die ik aan het sorteren ben sinds mijn moeder (Corry Akkermans) afgelopen jaar is overleden. Kan slechts gissen wanneer deze foto gemaakt is, mijn vader (Antoon -Toon- Heijnen) was van 1922, dus ik zet er voorlopig het jaar 1932 op. In de kopie heb ik mijn vader aangeduid met een pijl. Verder herken ik natuurlijk meester Jadot in zijn jonge onderwijzers-jaren. Een vriendelijke man die ik ook nog als meester gehad heb…. met twee jaar bijles om Frans te leren. Destijds vond ik dat niet echt leuk, maar ik ben mijn moeder tot op de dag van vandaag dankbaar dat ze die lessen toen geregeld heeft. Kwam en kom nog steeds heel graag en met regelmaat in Frankrijk en het maakt het verblijf plezierig om met de mensen uit het dorp te kunnen praten.

Kees Bogers

Links Piet de Blaaij - midden Cees Bogers (loonbedrijf) en rechts ? Achter cafe de Zwaan, thans Café Leonita.


schoutens slagerij Lepelstraat

Slagerij van Janus Schoutens Kerkstraat 21 Lepelstraat

kerk st antonius

De kerk met zijn toren de Lange Jan. De trots van Lepelstraat. Opgeblazen als zo veel torens door de Duitsers toen ze de oorlog verlieten.


Kerkstraat 80 in 1949. Een gedeelte van deze woning werd in dat jaar in gebruik genomen door het Sociale Wijkwerk. Eigenaar was Willem Bastians de aannemer die zelf op nummer 70 woonde en hier ook een gedeelte van gebruikte als werkplaats voor zijn aannemingsbedrijf. Dit huis was in de 2e Wereld Oorlog opslagplaats van voedsel en levensmiddelen van de Duitsers. Meer info klik hier.

cafe de Kladde

Café de Kladde op de hoek Kladde - Ruige Velden. Je kent het bijna niet meer terug.


Pierazenberg

De laatste huisjes van de Pierazenberg voor ze werden afgebroken.

De oude woning van Laanen, grenzend aan de molen van de Kladde die rechts nog goed is te zien.


Het oude huis van Marie en Kees van Wijk op de hoek Steenbergseweg / Lepelstraatseweg. Is reeds lang afgebroken.

De woning van van Tilburg aan Klutsdorp. Later kwam Kees de Groot hier te wonen.


De winkel van Cees de Blaay

De winkel van Cees de Blaay aan de Kerkstraat 62 te Lepelstraat.

koster Fons Theunis

Winkel van koster Fons Theunis. De winkel is vanaf 1915 in handen van de fam. Theunis, wiens vader ook al koster was. Daarvoor was het van koster Bastiaansen. Het was een textielwinkel.


"t Smulhoekje" van Toon van Overveld vlakbij de Handwijzer. Die mannen op de foto zijn waarschijnlijk aan komen rijden na het vissen om een frietje te eten. De dames in het deurgat zijn Nel van Overveld (dochter van Toon van Overveld en Stien van Tillo.

"t Smulhoekje" van Toon van Overveld vlakbij de Handwijzer. Die mannen op de foto zijn waarschijnlijk aan komen rijden na het vissen om een frietje te eten. De dames in het deurgat zijn Nel van Overveld (dochter van Toon van Overveld en Stien van Tillo.

Een kijkje in de Kerkstraat ter hoogte waar nu links "t Wotserieke" is gevestigd en rechts café Leonita.STAC Lepelstraat

Het Wit Gele Kruis gebouw in 1961. Tegenwoordig is hier STAC gevestigd op het Antoniusplein nr 2 te Lepelstraat.

kerkstraat Lepelstraat

De Kerkstraat gezien vanuit het Strooienend.


Fanfare st Antonius

Groepsfoto van de complete fanfare, harmonie, drumband en majorettes St Antonius in Lepelstraat. >>> meer

Gommert Bogers voorzitter

Bovenaan : ? - Dhr.Luisterburg uit Bergen op Zoom de leraar - Toos Valkenburg - Meriam Rens. Tweede rij: Anita Dirken - Ellen van Tilburg - Anita Veraart - Petra Houtepen . Derde rij : Els Plasmans - Mirjam Kempenaars - Marjon Dirken - Sonja de Weert. Vierde rij : Kees Schillemans - Gommert Bogers voorzitter - Louis Luyks. Onder : Ingrid Ooms - Lian v/d Par - José Rens - Caroline van Treyen - Jacqeline v.Schilt.


majorettes Lepelstraat

Drumband St.Antonius uit Lepelstraat. Achter: José Rens - Kees van Treijen - Marja Weymans. Midden : Mario Simons - Marjon Rens - Bea Voorbraak - Meriam Rens. Voor : Conny van Bemmelen - Els Plasmans - Jeanne Botermans - Meriam Kempenaars - Sonja de Weert - Yvonne van Schilt.

fanfare st Antonius Lepelstraat

De Fanfare Sint Antonius: Gommert Bogers voorzitter - Frie Clarijs - Ria Botermans - Els Clarijs - Anneke van Tillo - C. Schillemans - Andre Nuchelmans - Gemma Maas - Louis Luijks - Cor Rombouts - Luiks - Kees Crijnen - Kees Veraart - Hagenaars - Adrie Luijks - Kees Maas - Rinus van Tilburg - Jan Clarijs - Plasman - Jan Maas - C. Schillemans - P van de Enden - Frans Luijks.


fanfare tijdens carnaval in Bergen op Zoom het Krabbengat

Optreden van de fanfare tijdens carnaval in Bergen op Zoom het Krabbengat. vlnr boven: Piet van de Ende - Kees de Kock - Kees Crijnen - Kees Schillemans - Chris Schillemans - Adrie Luyks - Jan Maas - Piet Schillemans - Jan Maas - Jan de Kock - Jan Clarijs - Piet de Kock - Cor Schoonen - Toon van Oevelen. 2e rij: Cor van Overveld - Jo van Schilt - Cor Luykx - Cor van Meer - Piet Luykx - Kees Maas - Cor van Isselt dan twee jongens uit Bergen op Zoom. Onder: Co van Osta - Gommert Bogers - Leon Bogers - Louis Luijks - Willem van der Veere - Dan twee jongens uit Bergen op Zoom.

De Majorettes uit Lepelstraa

De Majorettes uit Lepelstraat. Boven : Greet Brouwers (of Carina Loos) - Irene Stoffels - Marlies Voorbraak - Tonnie de Meyer - ? - Yvonne Nijssen. Onder : José van Tilburg - Dini Matthijssen - Ankie Bernaards - Lizette van Schilt - Marleen v/d Enden - Moniek de Bruin - Adriënne Bernaards - Riet van Schilt - Loos - Liesbeth Wijmans - Riet Franken - Susan van Schilt.


miniretten Lepelstraat

Een zoekplaatje van de miniretten.

Piet Luyks met het vaandel van de fanfare Sint Antonius ca.1958.


Leerlingen van de jeugd fanfare St Antonius onder leiding van Kees Maas, geflankeerd door voorzitter Gommert Bogers.

Leerlingen van de jeugd fanfare St Antonius onder leiding van Kees Maas, geflankeerd door voorzitter Gommert Bogers.

Het herstel van de kerk in 1949/1950 .Helaas kon de toren niet meer worden opgebouwd.


De trots van Lepelstraat in 1940. Helaas in puin gelegd door de Duitsers aan het eind van de tweede wereldoorlog en niet meer opgebouwd.

De Sint Antoniuskerk van Lepelstraat in de periode 1930-1940.


De Sint Antoniuskerk met rechts de oude pastorie.

Foto gemaakt in 1942. Het Maria-altaar gedurende de Mei-maand.


Carnaval in Lepelstraat. Leon de Bruijn als jeugdnar.

Begin jaren 1960. Carnavalswagen gebouwd door de Waterkant. De Flinstones op Carnaval. Een paar oude olievaten aan elkaar gelast en Dino werd geboren. Op de trekker Jan van Eekeren en op de Dino Leon Bogers. Foto gemaakt in Halsteren ter plaatse van de legendarische kapper Piet van Meel Begin jaren 1960.Ter gelegenheid van het 22 jarig bestaan van de Straotse Carnaval. Met Jan Roosendaal als prins en Rein de Groot als nar. Frans van Schilt als Balvers en Jan Brouwers, Schoonen en Jansen als adjudanten. Naast de gouden steek zien we de latere prins Wil de Eerste

Opening van de Straotse Carnaval van een onbekend jaar. Nu met burgemeester Heldens.

Op pad tijdens de carnaval: v/d Zande - Ad Timmermans - Adrie Mertens - Wout Withagen - John van Overveld en Wil v/d Enden.

Boven: Koos van Eekelen - Kees van Tillo - Jan Brouwers - Paul van Tillo. Midden: mevr. van Tillo - mevr van Schilt - Jan van Schilt (nar) - Dries Nuijten (prins) - Naan van Schilt - Gerard de Zwart. Onder: mevr. Heijligers - mevr Otte - Anneke van Schilt - en Kee Karremans


Kapelaan L.Merkelbach van Enkhuijzen. In 1929 is er onder leiding van J.L. Merkelbach van Enkhuizen, een opgraving verricht van Het Kasteel van Halsteren. Die echter geen begrijpelijke resultaten heeft opgeleverd.

Kapelaan Melzen.


Pastoor Smet. Hij was pastoor in Lepelstraat van december1927 tot mei 1947.

Hoeve 't Slot van Gommert en Jo Bogers aan de Slotweg.


De herbouwde kerk in de jaren zeventig.

Het kruis langs de weg op de hoek Lepelstraatseweg/Kruisbaan (tegenwoordig Kruisweg)Nog een ouwetje van de Kerkstraat ca.1915.

Nostalgische blik op de kerkstraat.

De onderwijzerswoning op de hoek Heldenstraat / Kerkstraat. In 1972 afgebroken om plaats te maken voor parkeergelegenheid.

De pastorie en het klooster aan de Kerkstraat.

Het St.Antonius klooster met lagere school, kleuterklas en naaischool, opgericht in 1912 door de zusters van Het Withof te Etten.

De Kerkstraat met op de voorgrond de tuin van het Patronaat in 1930.

De Kerkstraat ter hoogte van boer Verdult (rechts) en de werkplaats van Bastians (links). Verder rechts nog te zien:het huis van M.Bernaards, een keet voor militairen en het huis van timmerman Jan Konings.

De Kerkstraat ca.1947 tijdens een feestdag. De man rechts is Toontje IJzermans. Meer weten over deze auto kijk op kenteken Zeeland K-4099