Tommes Luijkx 1950- 2020

RAF-Bommenwerper_PB303
THOM LUIJKX BEGIN 2011 IN 'ZIJN' CAFÉ LEONITA. ARCHIEFFOTO ROBERT VAN DEN BERGE

Lepelstraat.com

Met het heengaan van kastelein Thom Luijkx verliest Lepelstraat een van haar meest markante inwoners.

Luijkx, in de volksmond beter bekend als D'n Tommes, baatte in 'de Straot' bijna een halve eeuw café Leonita uit. De zaak groeide uit tot een begrip, met ook een cafetaria en een feestzaal waar generaties inwoners lief en leed deelden. Gert Maas repeteerde met dweilband Nog Eentje Toe jarenlang in de Leonita, tot op de dag van vandaag. ,,Tommes hoorde bij Lepelstraat als de kerk. Iemand die je moet hebben gezien en meegemaakt om zijn belang voor het dorp te kennen. We zijn allemaal met hem opgegroeid. Ik ging er vroeger na de voetbal al een frietje halen, omdat hij sponsor was. Nu doen mijn kinderen dat ook.'' Overbuurman Jan Wouts van cadeauwinkel Wotserieke heeft Tommes ook van nabij meegemaakt, z'n hele leven lang. ,,Een echte Lepelstrater, in heel zijn doen en laten. Een bijzonder karakter, zoals je ze zelden vindt.'' Tommes had voor een kroegbaas nog een onmisbare kwaliteit. ,,Hij kon een goed glas bier tappen.'' Cees Boogaart van de Leutige Brouwers noemt het overlijden van Luijkx een groot verlies voor de dorpsgemeenschap. ,,Hij is altijd heel goed voor onze club geweest. Bovendien was hij familie van me.'' Luijkx nam de zaak aan de Kerkstraat in 1973 over. Op dat moment was de Leonita enkel nog een cafetaria. Mettertijd groeide het café uit tot de huiskamer van Lepelstraat en werd de Leonita het clublokaal van talloze verenigingen. Het bedrijf stond al vele jaren te koop. Het lukte Luijkx niet om een opvolger te vinden. Noodgewongen verhuisde Tommes kortgeleden naar het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom waar hij eerder deze week op 70-jarige leeftijd overleed. Zaterdag neemt het dorp afscheid van zijn kastelein. De familie vraagt de inwoners om samen een erehaag te vormen, vanaf de Leonita richting het Vagevuur. Aansluitend vindt in Zoomstede in Bergen op Zoom de crematie plaats. tekst BndeStem.In Memoriam 'Tommes' Luijkx Einde van een tijdperk LEPELSTRAAT - Afgelopen zaterdag heeft 'Tommes' Luijkx vanuit zijn café door een erehaag op respectvolle wijze 'zijn' dorp verlaten. De overweldigende belangstelling bevestigde nog maar eens de belangrijke rol die Tommes gespeeld heeft in de Lepelstraatse gemeenschap.

Tommes Luijkx was in Lepelstraat een markante persoonlijkheid die verweven was met het verenigingsleven. Bij activiteiten in het dorp gaf hij daar met zijn sociale karakter altijd nog een extra draai aan. De verenigingen die thuis waren in zijn café bewaren aan hem de beste herinneringen. Samen met Annemarie was Tommes Luijkx sinds 1973 zakelijk actief in Lepelstraat met een cafetaria en een café en later feestzaal. Dochter Lizzy hielp mee als het nodig was.


Tommes Luijkx werd dus afgelopen zaterdag letterlijk zijn dorp uitgereden, onder luid applaus. Café Leonita was zijn ziel en zaligheid. De toekomst van het café is onzeker, de zaak zal verkocht worden. Maar wat er ook gebeurt, de specifieke, markante inbreng van Tommes Luijkx is voorgoed voorbij. De naaste familie wordt alle sterkte toegewenst bij het verwerken van hun verlies. Zij kunnen in ieder geval terugzien op een respectvol afscheid van de Lepelstraatse gemeenschap.


Overlijdens advertentie Thomas Marinus Luijkx

Tommes Luijks achter de bar in cafe Leonita te Lepelstraat


Dankbetuiging Tommes 17 februari 1950 - 13 november 2020


Geraadpleegde bronnen: BndeStem - De Halsterse Krant - Facebookpagina Café Cafetaria Feestzaal Leonita / Lissy Luykx

Met het verlies van Tommes is Lepelstraat een herinnering rijker geworden. FB