De Oud Glymespolder en de Pals in Lepelstraat Halsteren

Fietsen en wandelen, onthaasten in deze mooie polder tussen Lepelstraat Kladde Tholen en Nieuw-Vossemeer.
De uitloper van de Brabantse Wal met de Schelde Rijn verbinding de vroegere Eendracht.
Hier gingen we vroeger ook zwemmen en vissen, toen was het nog zout water met eb en vloed.

glymespolder

Terug naar Lepelstraat

Flora en Fauna in de Glymespolder.

Wat is er allemaal te zien in de Oud-Glijmespolder aan flora en fauna. Regelmatig kun je er herten spotten, maar ook vogels.
Zoals de Buizerd - Blauwe Kiekendief - Eksters - Kievit - Scholekster - Patrijs - Zwarte Kraai en Waterhoen.
Regelmatig zie ook fazanten, hazen en konijnen.
Je kunt er ook plantjes vinden, zoals Sint Janskruid het Akkerviooltje en Veldathyrus

herten spotten in de glymespolder
Herten spotten in de Oud Glymespolder. Foto genomen vanaf de Heenweg.


kaart glymes polder

Kaart van het gebied De Pals en Oud Glymespolder. Aan het eind van de polder zie je op de kaart het kruis.

hoogspanningsnet-380kv

Aan het eind van de Glymespolder de Rubeerdijk. Rechtdoor ga je richting Nieuw-Vossemeer, achter ons ligt het gemaal de Pals.


sluis bij de eendracht

Winter 1941 Sluis bij de Eendracht Lies Wijnen Cor Wijnen Lies van den Eijnden Pietje Bogers (was getrouwd met wethouder Frans Jonkers) (Foto album familie Wijnen)


Informatie over proces hoogspanningsstation. In december 2021 kregen de inwoners van Lepelstraat een schrijven van de gemeente Bergen op Zoom. Het raadsvoorstel voorkeurslocatie BOZ-1 etc kunt u vinden ..... klik hier


sluis glymespolder

Sluisje bij het Glymes, zou door de provincie gerestaureerd worden................... (Foto Heemkundekring Halsteren)

glymes sluis

Sluis bij het Glymes, langszijde met watergang. Winter 1941-1942. (Foto Piet van Tilbeurgh)


glymeseweg

Hier een inkijkje van onze mooie polder. Vanuit de Glymeseweg kijken we naar het eind van de polder, met onze rug naar Lepelstraat. Heerlijk wandelen of fietsen en hoor de wind ruisen door de mais en de tarwe. Foto bron Google juli 2009.


Materiaal huisje

Aan het einde van de Glymeseweg stond een huisje van Rijkswaterstaat dit werd gebruikt voor allerlei opslag van materialen.
Het huisje raakte in verval en is afgebroken.


visdoorgang

Werkzaamheden Gemaal de Pals door Waterschap Brabantse Delta 2021. Visdoorgang van het Schelderijnkanaal naar de wateren en kreken van de Glijmespolder. (Foto Wim van der Par)

hoogspanningsstation

Hoogspanningsstation en hoogspanningsmasten in de Glymespolder en/of De Pals. (bron artikel BndeStem)


gemaal de pals lepelstraat

De Glymespolder, De Pals en de Groenedijk hebben de watersnood overleeft. Nu nog het hoogspanningsstation, windmolens en de zonnepanelen of zonnepark. De toekomst zal het leren.


Komt er een hoogspanningsstation?

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Je kunt de polder ook volbouwen met meters hoge windmolens en zonneparken. Dan hebben we niet alleen last van het geluid van de autobaan A4. Maar ook het gezoef van de wieken van de windtribunes. En in de nacht de knipperlichten............Slaap er nog maar een nachtje over .

Gefilmd vanaf het herdenkingskruis op de dijk 5-8-2021

polder glijmes

Hoogspanning in de polder van Lepelstraat.

Toekomstbeeld van de Oud Glymespolder. Nee toch.......... :-(


panorama foto rubeerdijk

Waar komt het hoogspanningsstation in Lepelstraat? Spiltsing Rubeerdijk (links) Glymeseweg (rechts). We kijken nu naar Lepelstraat en de Kladde. Achter ons bevindt zich het kruis als herdenking aan de Tweede Wereldoorlog 1940-1945. Hier is verzetsstrijder Rini Elling uit Lepelstraat om het leven gebracht


zonnepark Lepelstraat

Zonnepark gepland tussen Glymeseweg, Heenweg en Groenedijk. Op de foto links de Heenweg met daarachter de Groenedijk en de Tholense brug. (Foto 2013)

sluis bij de eendracht

Komt er een zonnepark in de polder van Lepelstraat. (bron BndeStem 5 januari 2022)


Bedrijf wil via de gemeenteraad goedkeuring afdwingen Zonnepark bij Lepelstraat voor 3500 huishoudens
Het bedrijf Kronos Solar heeft serieuze plannen voor een zonnepark bij Lepelstraat, op een landbouwperceel tussen de Glymesweg en Groenedijk.
Mariëtte den Engelse Lepelstraat (bron BndeStem 5 januari 2022)
,,We willen dat dit het derde pilot- project in Bergen op Zoom wordt", zegt Dirk-Jan Klein van Kronos Solar, die al in gesprek is met de grondeigenaar. Maar de gemeente moet ook meewerken en die geeft de voorkeur aan 'zon op dak'. Om dat er niet voldoende daken beschikbaar zijn om in 2050 energie- neutraal te zijn, wil de gemeente maximaal 65 hectare reserveren voor zonneparken.
Twee zonneprojecten zijn in middels goedgekeurd. Eentje bij Heimolen op de voormalige vuil- stort, en een op landgoed Dassenberg in Lepelstraat. Beide zijn ruim 6 hectare groot.
Omdat het beleid voor duurzame energie nog niet officieel is vastgesteld houden burgemeester en wethouders de boot voor een derde project vooralsnog af. Kronos probeert het via de gemeente- raad. ,,Als de raad het plan ziet zitten, moet het college van B en W ook meewerken. Deze maand wil len we in een digitale bijeenkomst het initiatief toelichten."
Ver van omwonenden: De akker van bijna 11 hectare leent zich volgens Klein goed voor een zonnepark dat bijna 3500 huishoudens van groene stroom kan voorzien. ,,Het aantal omwonenden is gering en zij zitten op grote af- stand van het perceel. Met de juiste inpassing valt het zonnepark op verdere afstand weg in het land schap en is voor omwonenden niet zichtbaar."
Kronos ziet twee mogelijkheden om het zonnepark aan te leggen. Een traditionele manier, waarbij het zonnepark nauwelijks opvalt. Of met een nieuwe 'recreatieve route': met een wandelpad door het zonnepark dat aansluit op de Groenedijk. Er komen dan ook bankjes en informatieborden in het gebied. ,,Van veraf valt het energiepark nog steeds weg in het landschap, maar van dichtbij is het juist een ervaring." Bij beide varianten is volgens Kronos aandacht voor ecologie en biodiversiteit. ,,Van de 11 hectare is er 7,5 beschikbaar voor zonnepanelen. De rest wordt gebruik voor de aanleg van bijvoorbeeld struweel hagen of kruidenzones."
Deel van de opbrengst
Het is verder de bedoeling dat een deel van de opbrengst van het zonnepark ten goede komt aan de omgeving. ,,Als we verder mogen met het plan, gaan we in gesprek met belanghebbenden en de gemeente. Daar hechten we grote waarde aan. Het plan kan dan ook nog aangepast worden." Het verbaast Klein niet dat Bergen op Zoom in eerste instantie opteert voor zon op dak. ,,Dat doen veel gemeenten. Maar de ambities zijn onrealistisch hoog en doen geen recht aan de energietransitie. Die wordt niet gehaald met alleen maar zonnepanelen op daken."


windmolenpark

Deze foto is genomen boven op de dijk bij het Kruis, splitsing Rubeerdijk/Glymeseweg. Op de achtergrond zien we de tientallen windmolens van Windpark Krammer aan de Grevelingen. Hemelsbreed 13 kilometer. (Foto's Frank Bogers)


Teken de petitie

Stem tegen het plaatsen van het hoogspanningsstation in de Oud-glymespolder. Teken de petitie.

hoogspanningsstation Lepelstraat
Komt er een hoogspanningsstation in onze mooie Lepelstraatse polder ? Foto in aanbouw zijnde station Rilland